Verken en verleg je grenzen

Loop je tegen je grenzen aan?

Je denk nu dat soms tegen je grenzen aanloopt in je groei of je carrière. Of je realiseert jezelf dat jouw grenzen ook jouw beperkingen zijn. Deze grenzen beperken je voor je gevoel in je functioneren, zowel persoonlijk als zakelijk.

Vaak zitten deze beperkingen “tussen je oren”. “Ja, dat zal vast wel”, zul je dan zeggen. “Dat is lekker makkelijk”.

Maar zo makkelijk is het in de regel ook. Je moet alleen weten hoe je deze grenzen verlegt op een “veilige” manier. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je brokken maakt.

Waar gebeurd

Een waar verhaal met een grote analogie: In het zwembad kan een normaal mens ongeveer 30 seconde tot een minuut onder water blijven. Daarna speelt een sterke ademprikkel op, die je naar de oppervlakte dwingt om adem te halen. Deze prikkel wordt veroorzaakt door het C02-gehalte in je lichaam. Je hersenen pikken dit op en laten je reageren door snel naar de oppervlakte te gaan. Dit kun je door oefening niet erg veel verder oprekken.

Maar als je weet dat je hersenen heel ver binnen de veiligheidsmarge opereren en je bij wijze van spreken nog niet naar de oppervlakte hoeft, dan kun je daar iets mee. Zaken die daar mee spelen zijn: geen angst voor deze ademprikkel, ontspanning, afleiding, niet meteen toegeven aan je ingestelde beperkingen, etc.

Grenzen die er eerst waren, liggen nu een stuk verder of zijn helemaal weg.

Zelf heb ik “mijn” 50 seconden opgerekt tot 2 minuut 20 seconden. En dat was eerst volstrekt onmogelijk. Simpelweg door te trainen waar de echte veiligheidsmarges liggen. 


Freediving, statisch: Doel: zo lang mogelijk onder water te blijven. De duiker ligt aan de oppervlakte, met zijn gezicht voorover in het water en houdt zijn adem in. Dit onderdeel vindt doorgaans plaats in het zwembad. Het huidige Nederlandse record ligt op 5.43 minuten