Bestuursvoorzitter Stichting Unleashed Potential Group – 2016-Eind 2018

Bestuursvoorzitter - Unleashed Potential Group - Raimond NIcodemIn juni 2016 stond Raimond Nicodem aan het roer van een inspirerende workshop over Project- en Programma Management op de KPMG-campus in Amstelveen. Deze sessie, georganiseerd door USC Foundation in samenwerking met KPMG Dutch Caribbean en Suriname, bracht een groep jonge professionals uit Sint Maarten samen. Hier ontstond het baanbrekende idee om de lokale uitdagingen als casestudy te gebruiken, wat later leidde tot de oprichting van de Stichting Unleashed Potential Group (UPG).

“UPG: Transformatie en Samenwerking voor Een Sterker Sint Maarten”

UPG, opgericht door Raimond Nicodem en door hem gerund als bestuursvoorzitter tot oktober 2018, gaat verder dan een traditionele stichting. Het is een initiatief dat jonge professionals uit het Nederlands-Caribisch gebied de kans biedt om waardevolle werkervaring op te doen en tegelijkertijd bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van hun regio. Het bestrijdt ook het probleem van ‘reverse migration’ door kansen te bieden voor groei en ontwikkeling op het eiland zelf.

Missie

De tweeledige missie van UPG omvat het leveren van kwalitatieve oplossingen aan Sint Maarten en het bouwen van een sociaal-economisch systeem voor meer welvaart. Met een “leren door te doen” benadering pakken de jonge professionals problemen aan en doen ze uitgebreide praktische ervaring op in het analyseren en oplossen ervan.

Als bestuursvoorzitter begeleidde Raimond Nicodem deze getalenteerde professionals bij het bestuderen van problematiek en het vinden van innovatieve oplossingen. De overdracht van het voorzitterschap in oktober 2018 aan Carlvin A. Brooks markeerde een nieuw hoofdstuk voor UPG.

Verder dan alleen plannen

UPG gaat verder dan abstracte plannen. Het legde een stevige basis door sociaal-economische aspecten van Sint Maarten te onderzoeken en de bewegingen van studenten van het eiland naar Nederland te analyseren. Het plan richtte zich op het bieden van kansen aan studenten en postdoctorale studenten, met als doel een duurzame en stimulerende basis voor ontwikkeling te creëren.

In het weekend van 26 november 2016 kwam UPG bijeen voor een dag vol activiteiten en promotie-inspanningen. De historische locatie, de Kamelenmolen in Schiedam, diende als decor voor promotionele foto’s en filmopnamen. Tijdens deze dag werden niet alleen praktische zaken besproken, maar ontstond er ook meer teambinding, wat cruciaal is voor de missie van UPG.

Initiatief

Het initiatief van UPG werd op een unieke manier gepromoot. De gesponsorde locatie, De Kamelenmolen, bood niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een geschiedenisles over de locatie en een live demonstratie van hoe een windmolen werkt.

Kortom, UPG vertegenwoordigt een krachtige beweging waarin modern en historie elkaar ontmoeten. De organisatie blijft zich inzetten voor een sterker Sint Maarten door de kracht van samenwerking, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Overdracht bestuursvoorzitter

In oktober 2018 heeft Raimond de hamer overgedragen aan Carlvin Brooks als bestuursvoorzitter van UPG.