Brabants Dagblad – Opzienbarend 09-2013

Brabants Dagblad: Wie is Schijndelaar Raimond Nicodem?

Brabants Dagblad: Wie is Schijndelaar Raimond Nicodem?

SCHIJNDEL – 16 september 2013

In juni 1994 werd dankzij Nicodem het dorp Schijndel even het middelpunt van de wereld. Toen werd het bedrijf Hart Services Europe geopend met relaties uit Amerika en heel Europa.

Hij begon zijn carrière in 1983 als consultant bij Prime Computer Benelux en klom er op tot directeur. Vervolgens werkte hij als general manager bij softwareleverancier Persoft en Interleaf, leverancier van managementsystemen.

In 1994 trad Nicodem aan als algemeen directeur van Hart Services in Schijndel, een bedrijf dat zich specialiseerde in de orderadministratie van bedrijven en multinationals als IBM. Nicodem bleef er twee jaar. In 1996 werd hij partner bij accountantsbedrijf KPMG.

In 2003 verliet Nicodem het accountantsbolwerk om met Nicodem Management Consulting van start te gaan. Sinds die tijd was hij accountant bij Oracle en adviseerde hij diverse organisaties in de zorg, waaronder VGZ. Een van zijn grootste klussen vormde de invoering van een nieuw systeem waarin jaarlijks honderdduizenden mutaties, miljoenen declaraties en de hele financiële afwikkeling moet worden verwerkt.

Volgens Boudewijn Dessing, destijds voorzitter van de Raad van Bestuur van VGZ, heeft Nicodem de klus ‘voortreffelijk’ uitgevoerd, aldus het Brabants Dagblad.

Brabants Dagblad - Schijndelse interim-bestuurder Nicodem BV ‘zoekt conflictsituaties op’

Brabants Dagblad: Schijndelse interim-bestuurder Nicodem BV ‘zoekt conflictsituaties op’

SCHIJNDEL – 17 september 2013

Nicodem Management Consulting BV ‘adviseert en ondersteunt organisaties op een geheel eigen manier in het realiseren van doorbraken bij grote besturings- en veranderingsvraagstukken’.

Zo omschrijf het bedrijf zichzelf op de ‘eigen’ website. Op de site is te lezen dat ‘Gordiaanse knopen, complexe problematiek en uitdagingen, hoe groot dan ook’, met ‘vooruitziende blik op transparante manier worden ontward en tot behapbare materie gekneed’.

Spin in het web - Raimond NicodemNicodem Consulting is ‘spin in het web tussen bestuurder, toezichthouder, medezeggenschap en andere belangrijke stakeholders en heeft hierin een lang en duurzaam trackrecord’.

Raimond Nicodem heeft ‘een praktische instelling in combinatie met een hoog conceptueel niveau en een hoge bestuurlijke gevoeligheid’. Hij is ‘als goede doorvertaler naar de praktijk gewendom in complexe en politiek geladen omgevingen te werken, zaken in beweging te krijgen en daarbij resultaten te boeken’.

VGZ Zorgverzekering is vol lof over de adviserende rol die Raimond Nicodem vervulde. Boudewijn Dessing, voorzitter van de Raad van Bestuur van VGZ, vindt dat hij problemen ‘effectief kan aanpakken’.

“Op de een of andere manier weet hij de spanning uit een gesprek te halen. Binnen onze organisatie heb ik gezien hoe hij in een paar stappen iedereen bij de les haalt en laat voelen hoe noodzakelijk een moeilijke ingreep is.”

Ook complimenten van Paul Engelsman van de ondernemingsraad binnen de VGZ-IZA Groep. Volgens Engelsman zoekt Nicodem ‘conflictsituaties op, met als doel op problemen te kunnen anticiperen en deze op te lossen’.


Het Brabants Dagblad is onderdeel van DPG Media B.V. en verschijnt onder andere in Tilburg e.o., Den Bosch, Vught, Oss e.o., Uden, Veghel e.o., Waalwijk, Heusden e.o., Meierij, Bommelerwaard, Eindhoven, Breda.