Turnarounds als doorbraak

Turnarounds - Raimond Nicodem

“Turnarounds: De Kracht van Structurele Verandering voor Gezondheid en Groei”

In de zakenwereld is een turnaround als een levensreddende operatie voor bedrijven. Het gaat verder dan kleine optimalisaties; het betekent een drastische verandering om de gezondheid en groei van een onderneming te herstellen.

Een turnaround is een kritische en complexe activiteit die noodzakelijk wordt wanneer een bedrijf geconfronteerd wordt met neergang en steeds slechtere resultaten. Het doel is het keren van de neerwaartse spiraal door structurele veranderingen binnen de organisatie door te voeren.

De behoefte aan een turnaround kan om verschillende redenen ontstaan. Externe factoren zoals wereldwijde crisissen (zoals COVID-19 en Brexit) kunnen een bedrijf dwingen tot actie. Maar ook interne crises of meerdere crises tegelijkertijd kunnen de aanleiding zijn, evenals een noodzakelijke herpositionering. Het is vaak een reactie op verslechterende situaties die het voortbestaan van de onderneming bedreigen.

Voorbeelden van turnarounds zijn onder andere crisisbeheersing om de impact van externe gebeurtenissen te minimaliseren, het aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden, het stoppen van verslechterende bedrijfssituaties, het implementeren van sterke verbeteringen en het voorkomen van een ‘Bijzonder Beheer’ situatie bij een bank.

Een turnaround is een intensieve inspanning om het tij te keren en het bedrijf weer op het pad van groei en gezondheid te brengen. Het is een activiteit die de totale bedrijfsvoering optimaliseert en een frisse start biedt. Het laat zien dat in zaken, soms een drastische wending nodig is om succesvol te zijn en te blijven.